In het spoor van de SOR

Publicatie datum: 29 september 2021 12:18
Door Robert Zondervan: De Samenhangende objectenregistratie (SOR) gaat over het herijken van het gegevensbeheer in brede zin. De SOR is op dit moment in volle ontwikkeling. Het is een registratie die de binnengemeentelijk beheerde geo-basisregistraties, aangevuld met onderdelen van de BRK (Basisregistratie Kadaster), met elkaar verbindt. En die het beheer op een logischer wijze inricht en de inwinning eenduidiger maakt. Het is zoals gezegd een ontwikkeling. Hierbij is het zinvol op te merken dat hoewel de contouren zichtbaar zijn de weg naar het eindbeeld nog tijd vergt. 

Vraag naar bruikbare gegevens groeit

De ontwikkeling van de SOR komt voort uit de immer groeiende behoefte aan bruikbare gegevens. In het kader van de SOR betreft dit met name gegevens die worden verzameld in de geo-basisregistraties (BAG, BGT en WOZ). Gegevens die los van elkaar en in samenhang de benodigde informatie leveren. Deze informatie is essentieel voor de bestaande taken en krijgt een steeds belangrijkere toegevoegde waarde voor gemeenten maar ook voor externe afnemers, al dan niet gelieerd aan de overheid. Zo maken we steeds meer gebruik van gegevens om bijvoorbeeld het datagedreven werken te implementeren in de huidige processen. Een andere ontwikkeling is de groeiende behoefte van bestuurders om actuele informatie te gebruiken bij het bepalen en toetsen van beleid, het zogenaamde datagedreven sturen. Het zijn deze ontwikkelingen die de nut en noodzaak van de SOR bevestigen. 

Waar staan we nu?

De ontwikkeling van de SOR vindt plaats op verschillende sporen (zie schema). Deze sporen worden deels onafhankelijk van elkaar gevolgd en vormen allen essentiële onderdelen die bijdragen aan de uiteindelijke realisatie van de SOR. Een complexe uitdaging waarin de voortgang die is geboekt in het ene spoor groter is dan in het andere. Binnen de sporen zijn nog geen definitief vaststaande beslissingen genomen als het gaat om het eindbeeld. We kunnen stellen dat nog een lange weg te gaan is. Met het definitieve concept van het ‘conceptuele model’ is het ‘’Spoor Inhoud’’ op dit moment koploper. 

Sporen uitzetten

De ontwikkeling vordert gestaag maar biedt nog geen gegarandeerd eindbeeld. Dit betekent dat nieuwe ontwikkelingen makkelijk in te passen zijn. De contouren die staan, bieden inmiddels wel voldoende houvast om te beginnen met de voorbereidingen. Die voorbereiding speelt zich voor een belangrijk deel af bij de gemeente, want daar komt de SOR uiteindelijk terecht. De komst van de SOR zal een grote impact op de gemeente hebben en dit vraagt om een brede aanpak. Wij stellen daarom voor om ook binnen de gemeente een aantal sporen uit te zetten. Deze sporen hebben wij opgesteld vanuit het het Thorbecke wiel voor informatiemanagement. Goed voorbereid, ben je straks als gemeente sneller klaar met de implementatie en kun je eerder de voordelen die de SOR biedt benutten.

 

 

Sporen gemeente

Vanuit het Thorbecke wiel voor informatiemanagement hebben wij een aantal sporen gedefinieerd. Hiermee zorgen we ervoor dat alle aspecten die van belang zijn bij de voorbereiding op de komst van de SOR worden meegenomen. In het schema zijn de sporen benoemd en voorzien van een korte toelichting.

 

 

Spoor Strategie
Voordat we van start kunnen met de implementatie van de SOR is het goed om helder te hebben welke ideeën we hebben. Wat is voor ons de toegevoegde waarde van de SOR en op welke wijze willen wij dit inzetten binnen onze gemeente? Willen we doen wat moet, doen wat nodig is of juist doen wat mogelijk is? Vanuit deze strategische keuzes wordt een visie opgesteld die dient als uitgangspunt bij de voorbereiding en uiteindelijke implementatie.

Spoor Techniek
Onderdeel van de ontwikkeling van de SOR is de Common Ground gedachte. Welke impact heeft dit op de gemeentelijke architectuur? Houd het eigen architectuurlandschap tegen het licht en bepaal welke risico’s en kansen wij zien. Verder is het goed om alvast stil te staan bij de komst van nieuwe systemen en applicaties door bestaande oplossingen te heroverwegen en bij nieuwe of te verlengen licenties rekening te houden met de SOR. 

Spoor Organisatie
De SOR brengt een aantal basisregistraties ‘samen’. Dit heeft gevolgen voor de organisatie van het gegevensbeheer en de bijbehorende processen. Hoe organiseren we het gegevensbeheer? Wat is de kwaliteit van onze gegevens en hoe organiseren we het gegevensmanagement? Vragen die nu al aandacht verdienen en met de komst van de SOR en de Omgevingswet belangrijker dan ooit zijn.

Spoor Mens
Met de organisatie van het gegevensbeheer veranderen de bestaande processen. In de ontwikkeling van de SOR wordt onder meer gesproken over een aantal nieuwe rollen zoals een ‘gegevensregisseur’ en ‘objectregistrator’. Wat betekent dit voor onze organisatie? Hoe zetten we onze mensen in en welke opleiding is gewenst?

Conclusie

Gemeenten kunnen aan de hand van deze sporen, die vaak onafhankelijk van elkaar maar altijd in samenhang gevolgd kunnen worden, de eerste stappen zetten in het optimaliseren van het gegevensbeheer en de organisatie daarvan op basis van de eigen strategische keuzes voorbereiden. Met goed opgeleide en geïnformeerde medewerkers zijn dan grote stappen gezet ter voorbereiding op de komst van de Samenhangende objectenregistratie. 

>> Workshops SOR: Samen op weg naar één effectieve beheerorganisatie
 

 

 

Contact
Telefoon: 088-8883000
E-mail: info@thorbecke.nl
 
 
Volg ons via
 
 

 

Terug naar

Missie van Thorbecke
Door daadkracht én in samenwerking
publieke organisaties verder brengen

 

 

Thorbecke Nieuwsbrief

 

Contact
088-8883000
info@thorbecke.nl