‘Die onafhankelijkheid bij taxeren is heel belangrijk’

Publicatiedatum: 3 december 2020 13:40
Aan het woord is Peter Kobes. Als registertaxateur weet hij waar hij het over heeft. Daarom vroegen we hem meer over zijn werk als taxateur. Welke bijzondere objecten heeft hij in zijn lange taxatie carrière al mogen taxeren? En wat zijn voor hem de belangrijkste uitgangspunten in zijn werk als taxateur? 

Hoe is jouw rol als taxateur?

"Ik werk vooral in opdracht van gemeenten en soms ook voor een provincie. Ik word benaderd wanneer zij een taxatie nodig hebben. Soms is dat al aan het begin van een traject, bijvoorbeeld als er herontwikkelingen of herbestemmingen zijn gepland. Of als een partij bij de gemeente aanklopt om een stuk grond te kopen. Bijvoorbeeld om er appartementen te gaan bouwen. Gedurende het proces wordt er steeds meer informatie bekend. Zoals het aantal GBO en andere parameters. Dat zorgt voor een steeds betere inschatting van de uiteindelijke grondwaarde. Mijn collega’s en ik taxeren altijd onafhankelijk. Wij hebben als Thorbecke geen belang bij de uiteindelijke taxatiewaarde. Wij hebben geen eigen vastgoed in beheer en zijn ook niet op andere manieren betrokken bij transacties. Dat vinden onze opdrachtgevers ook erg belangrijk. Net als het feit dat wij antwoord kunnen geven op verschillende taxatievraagstukken. Denk aan vragen en advies op het gebied van planschade en inbrengwaardes tot erfpacht. Dat komt omdat wij als taxateurs ook nauw samenwerken met de juristen van Thorbecke. Ik merk dat opdrachtgevers het prettig vinden om één aanspreekpunt te hebben met alle nodige expertise onder één dak."

Hoe pak jij een taxatieopdracht aan?

"Het is altijd belangrijk dat je met de opdrachtgever het doel en de uitgangspunten van de taxatie helder hebt. Is het een taxatie voor interne doeleinden of voor bijvoorbeeld een verkoop of aankoopbeslissing? Door dit van tevoren goed te bespreken, zorg ik ervoor dat geen misverstanden kunnen ontstaan. Dat contact aan de voorkant is heel belangrijk. Ik probeer daarmee zoveel mogelijk onzekerheden uit te sluiten. Wat is het doel van de taxatie om welk object gaat het? Is er al veel informatie van beschikbaar of niet? En hoeveel tijd ben ik kwijt aan mijn marktonderzoek? Vragen waar ik graag zoveel mogelijk antwoord op heb. Zodat ik niet voor verrassingen kom te staan."

Wat is het meest bijzonder object dat je ooit hebt getaxeerd?

"Ik heb eens een taxatie mogen doen van een dierenpark voor het opnieuw vaststellen van de canon. Gebaseerd op de grondwaarde en het rendement. Ook staat de taxatie van een oude bunker mij nog goed bij. Dat was ook een taxatie voor het bepalen van de erfpacht. Ja, dat zijn leuke herinneringen."

Wat was je grootste taxatie uitdaging?

"Elke taxatie is voor mij weer een uitdaging. Ik denk niet in groottes of waarden van objecten. Want een relatief eenvoudig vraagstuk of object kan heel veel vragen van jou als taxateur. Ik vind het belangrijk dat elk taxatieadvies dat ik schrijf voldoet aan de criteria."

Wat zijn jouw taxatiespecialismen?

"Ik taxeer vaker gronden dan echt gebouwen en vastgoed. Het specialisme is heel divers. Als taxateur hebben wij heel veel kennis van verschillende onderwerpen. En weten we iets niet dan zoeken we het tot op de bodem uit. We weten waar we wel en niet goed in zijn. En dat is ook belangrijk voor een taxateur. Het NRVT geeft dat ook aan. Je mag een taxatie weigeren als je de expertise niet hebt. Maar wij houden wel van een uitdaging en zeggen niet snel nee."

In welke kamers van het NRVT sta je ingeschreven?

"Ik sta ingeschreven in de kamers Kamer Wonen, Kamer WOZ, Kamer Bedrijfsmatig Vastgoed, Kamer Landelijk en Agrarisch Vastgoed. Ook ben ik Meester. Het is goed om aangesloten te zijn bij het NRVT. Wij en opdrachtgevers hebben hiermee een onafhankelijke instantie om op terug te vallen bij een mogelijk geschil. Bij een taxatie spelen verschillende belangen. Het is dan ook belangrijk om een aantal zaken goed te waarborgen."

Hoe kijk jij naar de huidige vastgoedmarkt en de ontwikkelingen?

"Ondanks de Coronatijd is de woningmarkt nog steeds erg overspannen. Je zou verwachten dat alles rustiger wordt, maar niets is minder waar. De woningmarkt draait nog steeds op volle toeren. En de gemiddelde verkoopprijs is nog nooit zo hoog geweest. Ook de verkooptermijn is heel kort. Door het vele thuiswerken van werknemers zie je ook dat bedrijven met minder ruimte toe kunnen. Er komen kantoren te koop te staan en ook panden in de winkelstraten. Steeds meer mensen doen hun aankopen nu online. Heb je dan als ondernemer nog een fysieke winkel nodig? Winkels krijgen een andere functie en er zal meer vraag komen naar distributiecentra. Je ziet echt een verschuiving binnen de vastgoedmarkt."

 

 

Contact

Telefoon: 088-8883000

E-mail: info@thorbecke.nl

 

 

Volg ons via

 

 

 

Terug naar

Missie van Thorbecke

Door daadkracht én in samenwerking
publieke organisaties verder brengen

 

 

Thorbecke Nieuwsbrief

 

Contact

088-8883000
info@thorbecke.nl