De juiste waarde: een markant provinciehuis

Het taxeren van een provinciehuis is geen alledaagse opdracht, tegelijkertijd is een provinciehuis een bijzonder gebouw met vaak een rijke historie. Het taxeren van zo’n gebouw is dan ook een opdracht waar menig taxateur om staat te springen. In het kader van brandverzekering taxeerde ons team niet één maar twee markante provinciehuizen, die van Zuid-Holland en van Fryslân. Onze taxateurs vertellen je graag meer over deze bijzondere opdrachten. 

Taxateur Robby Kollumer ging aan de slag met het provinciehuis van Friesland en keek zijn ogen uit: “Voor mijn gevoel liep ik opeens driehonderd jaar terug in de tijd rond in een uitstekend onderhouden pand. De historie maakte indruk op mij, ook omdat ik er als kind eens was geweest. Ik kreeg er kippenvel van.”

 

Bijzondere ruimtes bezoeken

Het provinciehuis van Friesland is een bijzonder pand. Het is opgedeeld in een oud gedeelte, dat is ingebreid in een modern kantoorgebouw. Het geheel is goed onderhouden en smaakvol ingericht. Onze taxateurs hebben altijd interesse in de panden die ze bezoeken en ze genieten erg van de uitdaging om een bijzonder pand als een provinciehuis goed te taxeren. “Ik pak het methodisch aan”, begint Robby. “Samen met de beheerder loop ik door het hele pand. Ik stel vragen, vergaar informatie en maak vooral veel foto’s. Zo krijg ik een goed beeld van hoe het pand in elkaar zit.” Hij vindt het bijzonder dat hij álle ruimtes bezoekt en dus ook komt op plekken die normaal niet toegankelijk zijn: “Zoals de verdieping waar de commissaris van de koning zit met de gedeputeerden.” Het provinciehuis kent een rijke historie en stamt uit halverwege de 16e eeuw. De neogotische Statenzaal die half 19e eeuw werd gebouwd maakte indruk op Robby: “’Wy Friezen knibbelje allinne foar God’, staat op een van de vier voorstellingen achter de zetels van het college, het pand ademt de trots van de inwoners op hun bijzondere afkomst.” 

Complexe en mooie uitdaging

Collega Peter Alexander kreeg de opdracht om het gerenoveerde provinciehuis van Zuid-Holland te taxeren. Een gedeelte van dit bijzondere gebouw in Den-Haag is de laatste jaren gerenoveerd. “Ik was erg onder de indruk van de grootte van het pand, de opname van de ruim vijftigduizend vierkant meter kostte me meer dan een halve dag”, vertelt Peter. “Ik stond vooral te kijken van het materiaalgebruik en het hoge niveau van afwerking, dit kan ik echt wel uniek noemen. Als je rondloopt in het gerenoveerde deel, waan je je in een museum. Daarnaast zie je niet vaak gebouwen die in deze mate zijn verduurzaamd; het gerenoveerde gedeelte is energieneutraal.” Tijdens een gesprek met de enthousiaste beheerder kwam Peter meer te weten over het pand. Het provinciehuis is niet volledig gerenoveerd, een gedeelte is in oorspronkelijke staat gebleven en een ander gedeelte was in de tussentijd gemoderniseerd. “Mede deze factoren maakte de taxatie complex en tegelijkertijd een mooie uitdaging”, vertelt Peter.

Controle door tweede taxateur

Tijdens de uitwerking liet Peter de taxatie ook door een tweede taxateur uitvoeren. Deze ‘controle’ voeren we voor al onze projecten uit om te kijken of de taxatie plausibel is. Beide taxatiewaarden verschilden bij deze opdracht minder dan tien procent, een mooi compliment voor de taxateurs en de grondige opname van Peter. “Ik maak erg veel foto’s zodat ik de film in mijn hoofd opnieuw kan afdraaien als ik het pand op kantoor ga taxeren”, legt Peter uit. “Ik werk vanuit een plattegrond en per verdieping, zodat ik geen enkel hoekje vergeet.” Peter is trots op zijn taxatie en koos een herbouwwaarde die buiten de bandbreedte viel: “Ik kan dit goed onderbouwen, dus ben er gerust op dat de provincie een correcte waarde voor de brandverzekering heeft gekregen.” 

Enthousiast

Beide taxateurs vullen elkaar in enthousiasme aan. Deze bijzondere opdrachten zijn zowel voor hen als voor ons de kersen op de taart. Hoewel we niet vaak bijzondere panden taxeren, zijn we wel altijd enthousiast over de opdrachten die we doen. Ben jij ook enthousiast over mooie panden en andere taxaties? Neem contact met ons op of WhatsApp met onze recruiter Jeannette om te kijken of we ook jouw taxatiecarrière naar nieuwe hoogten kunnen tillen. 

 

Missie van Thorbecke

Door daadkracht én in samenwerking

publieke organisaties verder brengen

 

 
Thorbecke Nieuwsbrief

 

Contact

088-8883000

info@thorbecke.nl