De juiste waarde: de herbouwwaarde van een waterzuiveringsinstallatie 

Taxateur Wouter de Jager kreeg een wel heel bijzondere opdracht: of hij de opstallen van een Waterschap wilde taxeren voor de opstalverzekering. Geen dagelijkse kost voor een taxateur en al helemaal geen eenvoudige opdracht. Toch greep Wouter deze uitdaging met beide handen aan. In dit artikel lees je meer over zijn aanpak en ervaring. 

Zodra Wouter startte met deze opdracht zag hij direct dat er meer informatie moest worden ingewonnen over de investeringen die gemoeid gaan met de bouw van waterzuiveringsinstallaties. “Niet alleen zijn waterzuiveringsinstallaties technisch flink aan het vernieuwen, ook de bouwkosten zijn niet inzichtelijk omdat de installaties vaak worden gebouwd na een aanbesteding”, legt Wouter uit. “Om toch nauwkeurig de herbouwwaarde te kunnen bepalen schakelden we daarom een ingenieursbureau in.” Dankzij deze bijzondere samenwerking beschikt Wouter nu over kennis die bij het uitvoeren van zijn opdracht onmisbaar was.

Hoewel hij enorm blij is met de samenwerking waren de cijfers vanuit het ingenieursbureau niet alomvattend: “Zij geven een bandbreedte aan voor bepaalde bouwkosten, met variaties tot wel 40%. Als taxateur is het dan mijn taak om verder te onderzoeken en afwegen welk getal je hanteert. Dat maakt mijn werk leuk en uitdagend.” 

Bijzondere objecten

Ook is Wouter zich gaan verdiepen in de technieken rondom waterzuivering om zo beter te begrijpen hoe deze installaties werken, dit deed hij onder meer door in gesprek te gaan met de mensen die er dagelijks werken. “Operators hebben vanwege kwaliteitseisen hun handen vol aan het zuiveren van water”, vertelt Wouter. “In de gesprekken die ik met ze heb gehad deed ik veel kennis op over het proces.” Wouter houdt van afwisselend werk en de waterzuiveringsinstallaties zijn bijzondere objecten. Dat er soms een luchtje aan kleeft vindt hij dan ook niet erg: “In de meeste gevallen mocht ik zelf, zonder begeleiding, mijn opname uitvoeren. Uiteraard met de nodige veiligheidsmaatregelen zoals veiligheidsschoenen, een hesje en meetapparatuur om de luchtkwaliteit in de gaten te houden. 

Nieuwe interesse en uniek specialisme

Mede dankzij de informatie vanuit het ingenieursbureau en de operators is Wouters interesse in waterzuivering enorm gegroeid. Dat is volgens hem volledig te danken aan dit bijzondere project: “Onwillekeurig lees ik steeds vaker interessante berichten die gaan over waterzuivering. En als ik langs een installatie rijd en zie dat ze aan het bouwen zijn, dan stop ik even om te kijken. Ik ben vooral onder de indruk van de moderne nieuwe installaties, zoals de  Nereda® installaties. Wouter is dankzij de onmisbare kennis die hij zelf en dankzij het ingenieursbureau heeft opgedaan nu één van de weinige taxateurs in Nederland met een specialisme in waterzuiveringsinstallaties.

Weloverwogen keuze 

Het ingenieursbureau maakte de inbegrepen kosten voor Wouter inzichtelijk, waarna hij zelf kon vaststellen wat de uiteindelijke bouwkosten waren in het kader van zijn opdracht. “Zelfs toen ik te maken kreeg met de moderne Nereda-installatie, konden we effectief samenwerken. Deze technologie is gepatenteerd, wat betekent dat er geen duidelijk inzicht is in de bouwkosten van de verschillende onderdelen." Op basis van alle informatie die hij tijdens zijn project heeft vergaard kon Wouter een weloverwogen keuze maken voor de te taxeren waarde. Wouter: “Ik moet als taxateur uiteindelijk in staat zijn om dit besluit te onderbouwen en uit te leggen.” 

Tevreden

Wouter kijkt tevreden terug op deze uitdagende opdracht. Hij houdt van afwisseling in zijn werk en waterzuiveringsinstallaties zijn bijzondere objecten waar hij niet dagelijks mee bezig is. De samenwerking met het ingenieursbureau is hem ook goed bevallen: “Bij nieuwe opdrachten aarzel ik niet om weer contact te zoeken, zo blijf ik goed op de hoogte van marktontwikkelingen en onderhoud ik mijn specialisme.” 

Ben jij ook op zoek naar uitdagende opdrachten op het gebied van taxatie?
Neem dan contact op met: Maarten-Jan Evers, manager vastgoedtaxaties bij Thorbecke.

Missie van Thorbecke

Door daadkracht én in samenwerking

publieke organisaties verder brengen

 

 
Thorbecke Nieuwsbrief

 

Contact

088-8883000

info@thorbecke.nl