VoorSORteren

Publicatie datum: 7 november 2022 08:43
Met de komst van de samenhangende objectenregistratie (SOR) gaat er veel veranderen op het gebied van gegevensbeheer en gegevensmanagement. Een omvangrijk project dat niet van de ene op de andere dag is gerealiseerd. We zijn benieuwd hoe het nu eigenlijk staat met de voortgang van de SOR. Tijd voor een update door adviseur Geo-Informatie Arnold Venema.

Talk of the town

Waar een tijdje geleden de SOR nog ‘the talk of the town’ was, lijkt dat nu steeds minder zo. Want in de loop van dit jaar is bekend geworden dat er voorlopig nog een behoorlijk knelpunt is wat betreft de financiering van dit project. Ook bij klanten merk ik dat de vraag anders wordt. Twee jaar geleden wilde iedereen alles weten over de SOR. Wat komt er op ons af? Hoe gaat ons werk veranderen? En hoe gaan we daar het beste mee om? Nu hoor ik steeds vaker de vraag of de SOR er nog wel komt én zo ja, hoe?

Ontwikkelingen gaan door

Betekent dit dat alles nu stilstaat? Nee, zeker niet. Op de diverse beleidsterreinen gaan de ontwikkelingen gewoon door. Zo is men met de BRT (Basisregistratie Topografie) druk bezig met BRT.Next, een traject om de het informatiemodel beter af te stemmen op die van de BAG en de BGT. 

Bij het Kadaster wordt er gewerkt aan het programma Kadastrale Kaart Next om te komen tot een nauwkeuriger kadastrale kaart. Daarnaast is er ook een nieuw informatiemodel voor de BRK, BRK 2.3 waardoor de BRK levering 2.0 eraan komt. 

En vanuit de Waarderingskamer wordt er gewerkt aan een nieuw informatiemodel voor de WOZ, het nieuwe IMWOZ. Helaas is dit project ook voorlopig uitgesteld, om dezelfde reden als de SOR: knelpunten rondom de financiering.

Lekker niets doen…

Heeft dit tot gevolg dat het gemeentelijke gegevensbeheerder op zijn handen moet blijven zitten in afwachting op wat er allemaal komen gaat? In mijn ogen zeker niet. De afgelopen mocht ik spreken op de klantendagen van iObjecten, een applicatie van PinkRoccade. De titel van mijn presentatie was voorSORteren. Daarin is mijn boodschap dat het voorlopige uitstel geen afstel is. Want ook al is een aantal zaken nu uitgesteld, er blijven genoeg uitdagingen om aan te pakken. En dit kun je doen door voor te sorteren op datgene wat uiteindelijk toch komen gaat!

 

 

Contact
Telefoon: 088-8883000
E-mail: info@thorbecke.nl
 
 
Volg ons via
 
 

Terug naar

Missie van Thorbecke
Door daadkracht én in samenwerking
publieke organisaties verder brengen

 

 

Thorbecke Nieuwsbrief

 

Contact
088-8883000
info@thorbecke.nl