De eerste is de duurzaamheidsrevolutie. De doelstelling is om in 2050 CO2 neutraal te bouwen. Lokale overheden willen sneller dan ooit hun woningvoorraad transformeren naar CO2-neutraal en gasloos. Ook in de utiliteitsbouw (van o.a. kantoren, winkels, scholen en zorg) zijn talrijke duurzame initiatieven. Een van de belangrijkste manieren waarop duurzaamheid in de bouw kan worden bereikt, is door het ontwerpen van gebouwen die energie-efficiënt zijn. Dit kan worden bereikt door het gebruik van zonnepanelen, LED-verlichting, warmtepompen en geothermische systemen om energie op te wekken, en door het ontwerpen van gebouwen die goed geïsoleerd zijn en gebruik maken van natuurlijke verlichting.
De tweede belangrijke trend is verstedelijking. Nieuwe projecten worden vaak als inbreiding in bestaande bebouwing gepland. We zien herontwikkeling van bedrijventerreinen tot woningbouwgebieden. De overheid heeft invloed op de verdeling van de beperkte ruimte en gebouwen moeten efficiënt, flexibel en duurzaam gebouwd worden waardoor ze een aantrekkelijke leefomgeving creëren.
Een derde trend wordt afgedwongen door de vergrijzing. Het aantal 75-plussers neemt tot 2050 toe van 8,5 naar 15%. Dit komt tot uitdrukking in een gewijzigde woningbehoefte en aan aanpassingen aan bestaande gebouwen om de mobiliteitsbeperkingen van deze bevolkingsgroep aan te kunnen.
| Telefoon: 088-8883000E-mail: info@thorbecke.nlVolg ons via |