Stikstof, natuur en evenementen: niet de meest ideale combinatie

Publicatie datum: 4 oktober 2022 08:44
Na bijna twee jaar dealen met verschillende coronamaatregelen, konden er sinds afgelopen voorjaar eindelijk weer evenementen zónder beperkingen worden georganiseerd. Vele organisatoren stonden te trappelen om zo snel mogelijk aan de slag te gaan maar liepen daarbij tegen een wel heel actueel probleem aan…

Roet in het eten

De regels rondom stikstofuitstoot hebben niet alleen gevolgen voor boeren of woningbouw. Ook evenementen hebben er mee te maken. Stikstof en de soortenbescherming kunnen een belangrijke rol spelen. Zowel tijdens de voorbereiding als tijdens het evenement zelf. Niet alles kan meer overal.

Natura 2000-gebieden

Nederland kent bovendien 162 Natura 2000-gebieden. Deze gebieden zijn aangewezen vanuit Europese richtlijnen en zij zijn belangrijk om de Europese biodiversiteit te waarborgen. Wat de gevolgen van het veroorzaken van stikstofproblematiek door evenementen zijn, ligt voornamelijk aan de specifieke locatie van het evenement. Dan kan vooral gevolgen hebben voor evenementen die in of rond Natura-2000 gebieden plaatsvinden. Organisatoren moeten daarom nu vaak een stikstofberekening en/of een Quickscan flora en fauna bij de provincie of bij de gemeente aanleveren. De gemeente is in eerste instantie het eerste aanspreekpunt voor organisatoren van evenementen. De provincie is het bevoegd gezag voor het afgeven van een natuurvergunning.

Evenementen en Natura 2000

Als men een evenement wilt organiseren, moet men onderzoeken of dat negatieve effecten heeft op één van de Natura 2000-gebieden. Beschermde dieren en planten mogen namelijk geen schade of hinder ondervinden van evenementen die plaatsvinden. Denk daarbij aan evenementen in weilanden tijdens het broedseizoen. Dit zal dus in de nabijheid van de broedende vogels niet altijd meer mogelijk zijn. Met een zogeheten Quickscan flora en fauna, uitgevoerd door een ecologisch bureau, kunnen organisatoren aantonen rekening te houden met beschermde dieren en planten. 

Evenementen en stikstof

Veroorzaakt het evenement stikstofneerslag, dan is er mogelijk een natuurvergunning van de provincie nodig. Voor organisatoren van evenementen geldt om vooraf te beoordelen of de activiteit zorgt voor extra stikstofbelasting in de omliggende Natura 2000-gebieden. Dit kan inzichtelijk worden gemaakt door een AERIUS-berekening. Met een AERIUS-berekening wordt bepaald of er sprake is van stikstofneerslag op de naastgelegen stikstofgevoelige natuur of in het natuurgebied zelf. Een AERIUS-berekening hoeft niet standaard bij elke aanvraag ingediend te worden. Het ligt daarbij aan de locatie en omstandigheden van het evenement. 

Oplossingen om evenementen tóch te kunnen organiseren

Het is mogelijk om uitstoot van stikstof of negatieve effecten op Natura 2000-gebieden te voorkomen. Er kan bijvoorbeeld gekeken worden naar de locatie en inrichting van het evenement. Hoe verder weg van een Natura 2000-gebied hoe beter. Daarnaast kan er gekeken worden naar de datum van het evenement. Buiten het broedseizoen zullen effecten op beschermde soorten minder aanwezig zijn. Ook zijn er energiezuinige oplossingen. Dit kan door gebruik te maken van pendelbussen om grote verkeerstromen te voorkomen. Of, indien mogelijk, het openbaar vervoer te stimuleren. Daarnaast is het mogelijk gebruik te maken van het elektriciteitsnet in plaats van aggregaten of van lichtmasten die werken op zonnepanelen. In de toekomst moet blijken of deze mogelijkheden voldoende zijn om de uitstoot van stikstof en de negatieve effecten op de natuur te voorkomen. Of dat er meer maatregelen moeten worden genomen om evenementen toch te kunnen laten plaatsvinden. 

 

 

Contact
Telefoon: 088-8883000
E-mail: info@thorbecke.nl
 
 
Volg ons via
 
 

Terug naar

Missie van Thorbecke
Door daadkracht én in samenwerking
publieke organisaties verder brengen

 

 

Thorbecke Nieuwsbrief

 

Contact
088-8883000
info@thorbecke.nl