Bouwkostenontwikkeling: daling of toch een stijging?

Publicatie datum: 27 september 2023 08:23
Tegen de verwachtingen in hebben de prijzen van de meeste grondstoffen in de loop van 2023 een stabilisatie of daling laten zien. Stegen de prijzen begin 2023 nog erg hard, deze prijsstijgingen werden later dit jaar (deels) teruggedraaid doordat er een afname van de bouwactiviteit optrad. Ook de daling van de energieprijzen zorgt voor prijsdalingen bij materialen waarbij veel energie gebruikt wordt.  Daar tegenover staat de toename van de productiekosten doordat de lonen flink gestegen zijn. Hoe beide effecten zullen doorwerken in de bouwkosten is nog niet goed in te schatten, maar naar verwachting zullen de bouwkosten in 2023 licht stijgen.

Forse kortingen

Bij een aantal grondstoffen zijn significante prijsdalingen ontstaan. Zo zijn staal en aluminium circa 10% goedkoper geworden en kent hout het hele jaar al een prijsdaling met als toppunt een scherpe prijsdaling in augustus van 20% (bron Cobouw). 

 Bron Cobouw 

Bouwwerken

Het aantal verleende bouwvergunningen is gedaald, het bouwvolume is afgenomen, maar de omzet in de bouw is wel gestegen. Zo zien we dat de gespecialiseerde bouw een flinke groei laat zien. 

Thorbecke index 2023

Begin 2024 kunnen we u voorzien van de bouwkostenindex 2023 ten behoeve van de herbouwwaarden van uw portefeuille. Houd uw mailbox in de gaten of vraag de gegevens op bij Maarten-Jan Evers

 

Maarten-Jan Evers

 

 

Contact
Telefoon: 088-8883000
E-mail: info@thorbecke.nl
 
 
Volg ons via
 
 

Terug naar

Missie van Thorbecke
Door daadkracht én in samenwerking
publieke organisaties verder brengen

 

 

Thorbecke Nieuwsbrief

 

Contact
088-8883000
info@thorbecke.nl