2022 hoogste bouwkostenstijging ooit

Publicatiedatum: 21 maart 2023 09:31
Gemiddeld stegen vorig jaar de bouwkosten (een combinatie van loon en materiaal) voor woningbouwers met 8 procent en voor de utiliteitsbouw met 9 procent. Hiermee is de bouwkostenstijging in 2022 de hoogste stijging ooit.

Bouwkosten enorm gestegen

Zoals in de onderstaande grafiek te zien is stegen de bouwkosten sinds 2010 met ruim 30%. Een van de voornaamste redenen van de enorme stijging in 2022 is de oorlog in Oekraïne. Voorafgaand aan deze oorlog was de verwachting dat de bouwkosten, na corona, zouden stabiliseren. De stijgingen worden voornamelijk veroorzaakt door paniek op de wereldwijde handelsmarkt in combinatie met forse handelsrestricties met Rusland. 


 
De elementen die deze bouwkostenstijging veroorzaken zijn voornamelijk de prijzen van staal en hout. Deze kosten worden door de prijzen van brandstoffen extra opgestuwd. Het gevolg is dat veel partijen grote voorraden opkochten waardoor de prijzen nog meer gestegen zijn. 
Wederom prijsstijging verwacht
Cobouw* verwacht dat de prijzen in 2023 weer zullen stijgen, echter niet zo fors als in 2022. Toch houdt zij er op voorhand rekening mee dat de bouwkosten circa 4% zullen toenemen. Wij houden het scherp in de gaten en leveren, op verzoek, de prijsstijgingen voor de indexatie van de herbouwwaarden per 1 januari 2023.
(*Cobouw is een onafhankelijk Nederlandse publicatie voor de bouwnijverheid)

 

 

Contact
Telefoon: 088-8883000
E-mail: info@thorbecke.nl
 
 
Volg ons via
 
 

Terug naar

Missie van Thorbecke
Door daadkracht én in samenwerking
publieke organisaties verder brengen

 

 

Thorbecke Nieuwsbrief

 

Contact
088-8883000
info@thorbecke.nl