Zoek de verschillen

Door: Remco van der Wees, senior adviseur informatiemanagement

Publicatie datum: 16 september 2020 12:59
Afgelopen week sprak ik met een collega over het onderwerp datagedreven werken. Een vraag die ter sprake kwam, was hoe je dit onderwerp nu eigenlijk moet noemen? Is het datagedreven of informatiegedreven? Een vraag die ik al vaker voorbij heb horen komen. Maar is het nu alleen een kwestie van naamkeuze? Of is er een daadwerkelijk verschil tussen datagedreven of informatiegedreven werken?

Verschil mag er zijn

Het antwoord: er is zeker een ‘technisch’ verschil... En dat heeft consequenties voor de manier waarop je data verzamelt en analyseert. Bij datagedreven werken gaat het erom dat je inzicht probeert te krijgen vanuit de 'ruwe' en onbewerkte data. Je zoekt naar inzichten die je anders misschien niet had gehad of naar verbanden die je misschien wel vermoedde, maar nooit kon aantonen. Deze nieuwe inzichten kunnen je helpen om bijvoorbeeld nieuw beleid te ontwikkelen. Informatie is data waar een betekenis aan is gegeven. Vaak betekent dit dat de data bewerkt of gefilterd is voordat het wordt gebruikt in een analyse. Denk bijvoorbeeld aan data verzameld voor een specifieke toepassing als het meten van KPI's (Key Performance Indicators). 

De juiste context

Het verschil zit hem er dus in wanneer je de data in een context plaatst. Doe je dit vooraf (informatiegedreven) of achteraf (datagedreven)? Zijn de doelstellingen die je hebt als organisatie leidend voor hoe je naar de data kijkt? Of pas je eventueel je doelstellingen aan op basis van inzichten uit de data? In de praktijk zul je zien dat beide manieren van het kijken naar data voorkomen en het vaak een mengvorm van beide is.

Maar let op…

Het verschil tussen data- en informatiegedreven heeft ook consequenties. Bijvoorbeeld voor de wijze waarop je data verzamelt en beschikbaar maakt. Je kan prima KPI's meten op basis van ruwe en onbewerkte data, maar ga je proberen nieuwe inzichten te verkrijgen op basis van al bewerkte data, dan loop je het risico dat je verkeerde conclusies trekt.

Aan jou de keus

Technisch is er dan wel een verschil tussen de beide termen, uiteraard ben je zelf vrij om te kiezen welke term je wil gebruiken. Het is wel van belang dat er een gedeeld beeld is over wat dat begrip dan inhoudt. Volgende stap is dan ook om te kijken wat dit betekent voor de manier waarop je aan de slag gaat. Een goed startpunt zou zijn om een datastrategie te ontwikkelen. In een datastrategie bepaal je wat je doelstellingen zijn van datagedreven werken. Vervolgens werk je dit uit naar concreet te nemen stappen binnen een datagedreven organisatie. 

Samen aan de slag

Meer weten over datagedreven werken of het ontwikkelen van een datastrategie? Ik wissel graag eens samen van gedachten. Hieronder alvast wat voorbeelden van onderdelen in een datastrategie:

  • Welke producten & diensten ga je ontwikkelen (dashboards, voorspellende modellen etc.)?
  • Hoe ga je data beschikbaar maken en zorg je dat deze van goede kwaliteit is?
  • Welke kennis en vaardigheden heb je nodig en hoe ga je die ontwikkelen?
  • Welke tools heb je hiervoor nodig?

 

 

 

Remco van der Wees

 

 

Contact

Telefoon: 088-8883000

E-mail: info@thorbecke.nl

 

 

Volg ons via

 

 

 

Terug naar

Missie van Thorbecke

Door daadkracht én in samenwerking

publieke organisaties verder brengen

 

 

Thorbecke Nieuwsbrief

 

Contact

088-8883000
info@thorbecke.nl