Zijn de zonnepanelen op uw vastgoed verzekerd?

Door: Johan van Putten, manager vastgoedtaxaties

Publicatiedatum: 27 mei 2019 11:02
Regelmatig lezen we berichten over grote branden die zijn ontstaan door zonnepanelen. Ook binnen de overheid is het thema duurzaamheid een ‘hot item’. Steeds meer overheidsgebouwen worden voorzien van zonnepanelen. Maar heeft u deze zonnepanelen wel laten verzekeren?

Informeer uw verzekeraar en voorkom onderverzekering 

Veel vastgoedeigenaren denken er niet aan om na het installeren van zonnepanelen deze wijziging door te geven aan hun verzekeraar. De gemiddelde aanschaf en installatie zijn een flinke investering. Indien hiervan niets bekend is bij de verzekeraar, loopt u het risico om onderverzekerd te zijn. Bij eventuele schade aan de zonnepanelen, zoals door brand, valt de financiële schade plotseling veel hoger uit. Bij onderverzekering krijgt u de geleden schade immers nooit volledig vergoed. 

Onder welke verzekering verzekert u uw zonnepanelen?

Onder welke verzekering de zonnepanelen vallen, hangt onder meer af van de manier waarop ze bevestigd zijn. In de opstalverzekering wordt vaak het begrip ‘aard- en nagelvast’ gehanteerd. Dat betekent dat alles wat aan een woning vastzit ook daadwerkelijk bij de opstal hoort. Maar we zien in de praktijk ook vaak dat zonnepanelen los op een plat dak staan. In dat geval vallen de zonnepanelen juist weer onder de inboedelverzekering. Maar omdat de panelen buiten staan, gelden weer beperkende voorwaarden. Gelukkig zien we in de praktijk dat sommige verzekeraars deze strikte scheiding niet hanteren. Wel zijn er diverse verzekeraars die eisen stellen op het gebied van de constructie en/of kwaliteit van de panelen. U kunt dus niet zomaar willekeurige zonnepanelen op ieder dak plaatsen. Andersom geldt dat niet iedere dakconstructie geschikt is voor zonnepanelen.

Zonnepanelen buit gemaakt

Verder zien we dat er regelmatig zonnepanelen worden gestolen. De panelen zijn over het algemeen makkelijk los te maken, zeker op platte daken. Echter, bij een schadevergoeding in verband met diefstal moet er inbraakschade zijn en deze ontbreekt vaak op het moment dat ze gewoon los geklikt kunnen worden uit een constructie. 

Alle zonnepanelen in beeld met Multiproces 

Bij Thorbecke maken wij gebruik van de taxatieapp Multiproces. Tijdens de taxatieopname is er ruimte om de zonnepanelen apart te inventariseren. Hierdoor heeft u bij ieder vastgoedobject de juiste aantallen in beeld die u door kunt geven aan uw verzekeraar. 

Kortom...

Denk dus goed na over de verzekering van zonnepanelen op uw vastgoedobjecten. Want in dit geval is voorkomen beter dan genezen, toch?

Johan van PuttenContact

Telefoon: 088-8883000

E-mail: info@thorbecke.nl
Volg ons via
Terug naar

Missie van Thorbecke

Door daadkracht én in samenwerking

publieke organisaties verder brengenThorbecke Nieuwsbrief


Contact

088-8883000
info@thorbecke.nl