We kunnen er simpelweg niet meer omheen… 

Door: Remco van der Wees, senior adviseur

Publicatie datum: 9 Februari 2023 13:57
In elke organisatie is het gebruik van data steeds vaker het onderwerp van gesprek. De hoeveelheid data die we hebben neemt steeds verder toe. Het besef dat deze data waarde heeft en dat we daar wat mee willen doen groeit ook, maar daar komt veel bij kijken! In deze blog neemt senior adviseur informatiemanagement Remco van der Wees ons mee in de wereld van datagedreven werken.

Mooie oplossingen….

Om deze data te gebruiken en de waarde ervan te benutten zetten organisaties steeds meer in op datagedreven werken. Vaak gaat daarbij veel aandacht uit naar het ontwikkelen van mooie oplossingen. Denk aan dashboards met mooie inzichten om mee te kunnen sturen. Of geavanceerdere oplossingen waarbij gebruik wordt gemaakt van machine learning of algoritmes, al dan niet om automatisch besluiten te kunnen nemen. Maar ook de inzet van data scientists behoort tot de mogelijkheden. 

…maar verlies het startpunt van de data niet uit het oog 

De focus lijkt vaak, en dat is begrijpelijk, te liggen op de mooie oplossingen die de waarde van de data proberen te benutten. Het risico hierbij is dat we soms het startpunt van de data uit het oog verliezen. Hoe komen we bijvoorbeeld aan deze data, in welke context is deze ontstaan en welke bewerkingen zijn hierop uitgevoerd? En wat zegt dat over de conclusies die we aan de inzichten uit de data verbinden? 

Beheers de risico’s

Wat ik hiermee wil zeggen is dat er een risico kleeft aan deze focus op het eindproduct. Wat als we een besluit nemen dat is gebaseerd op bijvoorbeeld onjuiste of onvolledige data? Wat betekent dat voor die burger of dat bedrijf die het besluit betreft? Het gebruik van data komt met een verantwoordelijkheid. Die verantwoordelijkheid vraagt dat we zorgvuldig te werk moeten gaan wanneer we aan de slag gaan met data. En dat we de risico’s die eraan kleven weten te beheersen. Dit betekent dat je moet nadenken hoe je het proces van het inwinnen tot het gebruik van de data inricht. En hoe je de data op een betrouwbare en veilige manier kan gebruiken.

Ontwikkel een datastrategie

Een goede manier om hiermee aan de slag te gaan, is het ontwikkelen van een datastrategie. Vergelijk een datastrategie met bijvoorbeeld de HR strategie of de financiële strategie van de organisatie, waarin wordt beschreven hoe bijvoorbeeld de medewerkers of de financiën zo goed mogelijk kunnen worden ingezet om de doelen van de organisatie te behalen. 
De datastrategie is een plan voor de (middel)lange termijn waarin je beschrijft hoe de data zo optimaal mogelijk kan worden gebruikt om de doelen te bereiken. Daarbij is ook aandacht voor de inrichting van de data governance, de risico’s, de data architectuur en de (technische) middelen die nodig zijn om de doelen te realiseren. 

Vriend van DAMA NL

Leuk om te vermelden is dat Thorbecke vriend is geworden van DAMA NL. Deze stichting houdt zich in Nederland bezig met het ontwikkelen van datamanagement. DAMA is vooral bekend van het DAMA-DMBOK raamwerk voor datamanagement. Als vriend van DAMA werkt Thorbecke op dit moment mee aan een standaard voor het ontwikkelen van een datastrategie. Daarmee willen we onze bijdrage leveren aan de verdere professionalisering van dit onderwerp.

Meer weten over het ontwikkelen van een datastrategie? Ik wissel graag eens samen van gedachten!

 

Remco van der Wees

 

 

Contact

Telefoon: 088-8883000

E-mail: info@thorbecke.nl

 

 

Volg ons via

 

 

 

Terug naar

Missie van Thorbecke

Door daadkracht én in samenwerking

publieke organisaties verder brengen

 

 

Thorbecke Nieuwsbrief

 

Contact

088-8883000
info@thorbecke.nl