Verbinden als belangrijke succesfactor?

Door: Wietse Smid, adjunct-directeur

Publicatiedatum: 14 februari 2019 13:02
Onlangs was ik bij een gemeente en we spraken over het implementatieproject van een nieuwe applicatie. Het project liep op zijn zachtst gezegd niet vlekkeloos. De planningen werden niet gehaald, de communicatie met de leverancier verliep stroef en er ontstond onduidelijkheid bij de medewerkers, omdat zij niet wisten waar ze aan toe waren. De drukte was zo enorm dat zelfs het testen van de nieuwe applicatie er bij in schoot. Kortom een implementatie met een hoop ontevredenheid en stress tot gevolg...

De kracht van verbinding

Het is ontzettend jammer dat deze scenario's vaak implementatieprojecten voorkomen. Een goede verbinding tussen leverancier en gemeente is juist de sleutel van succes. Bij Thorbecke geloven wij in de kracht van verbinden. Sterker nog we onderscheiden ons door voor echte verbinding te zorgen. 

Projectleiders die het snappen

Een goede projectleider zorgt voor verbinding, door de verschillende facetten van het project de juiste aandacht te geven. Door verbinding te leggen tussen de strategie en de uitvoering. Onze projectleiders kunnen op beide niveaus schakelen, omdat zij op verschillende niveaus kunnen communiceren. Ze begrijpen het belang van de strategische keuzes en kunnen deze vertalen naar de praktijk van alledag. Ze hebben zelf in de uitvoering gewerkt, waardoor ze goed in staat zijn de knelpunten in de uitvoering te benoemen, te waarderen en te vertalen in strategische keuzes.

Toeval of niet?

Min of meer per toeval zijn we de rol van onafhankelijk implementatie-projectleider gaan vervullen. Een oud-collega van ons werkte bij een grote softwareleverancier en wilde een projectleider voor de implementatie bij een gemeente. Het was belangrijk dat de implementatie vlekkeloos zou verlopen.

Op een onbewoond eiland

Voor een goede implementatie is de verbinding tussen de leverancier en de gemeente erg belangrijk. Bij dit soort werkzaamheden raken de leverancier en de gemeente elkaar snel ‘kwijt’. De leverancier is druk bezig met de techniek en de gemeente is druk bezig met de dagelijkse werkzaamheden en daarnaast met de voorbereidingen op de implementatie. Daarbij zijn dergelijke implementaties geen dagelijkse kost voor gemeenten. De verbinding gaat meestal verloren, wanneer het spannend wordt. Iedereen trekt zich terug op zijn eigen ‘eilandje’ en gaat aan het werk. Beide partijen werken erg hard, maar aan het gezamenlijke project wordt niet meer gewerkt…

De motor draaiend houden

Projectleiders zorgen voor draagvlak, door de verbinding tussen de verschillende lagen en afdelingen te leggen. Medewerkers, management en directie worden daardoor meegenomen in de voortgang van het project. De projectleider is de motor achter het project en hij is het aanspreekpunt. En hij zorgt ervoor dat alle betrokkenen doen wat zij moeten doen en dat de planning binnen de randvoorwaarden wordt gerealiseerd. Hierdoor worden opdrachtgevers volledig ontzorgd. Dus: verbinding als belangrijke succesfactor? Wat mij betreft is dat zeker waar. 

Wietse SmidContact

Telefoon: 088-8883000

E-mail: info@thorbecke.nl
Volg ons via
Terug naar

Missie van Thorbecke

Door daadkracht én in samenwerking

publieke organisaties verder brengenThorbecke Nieuwsbrief


Contact

088-8883000
info@thorbecke.nl