Prioriteiten in informatiemanagement 

Door: Reinoud Plantinga, manager informatiemanagement

Publicatie datum: 29 september 2021 12:43
Ik las een artikel naar aanleiding van een onderzoek in België onder CIO ’s en digitale leiders. Securitystrategie, data governance en bewustwording bij gebruikers. Dat zijn de drie belangrijkste prioriteiten van CIO ’s en digitale leiders van Belgische organisaties. Opvallend is ook dat prioriteiten rond Cloud komen opzetten. (Bron: Computable)

Digitaal meebewegen

Het is mooi om te zien dat bovengenoemde prioriteiten vraagstukken zijn vanuit verschillende invalshoeken: strategie, structuur en mens. Aspecten die allemaal net zo belangrijk zijn bij een succesvolle implementatie. Natuurlijk ook onlosmakelijk verbonden met techniek, waaronder de ontwikkelingen rond Cloud. Het is goed om te lezen dat data governance en bewustwording onder de belangrijkste prioriteiten vallen. In de praktijk zie ik namelijk nog regelmatig te veel afstand tussen techniek en gebruikers. Data-governance en bewustwording gaat daarbij helpen! In mijn ogen zouden informatievoorziening, bewustwording en eigenaarschap ook een prioriteit moeten zijn van álle medewerkers en managers, niet alleen van CIO ’s en digitale leiders. Iedere leider moet in mijn ogen digitaal meebewegen en dit hoog op de agenda hebben staan. Alleen dan is er pas echt kans op een succesvolle digitale transformatie.

De juiste prioriteiten stellen

Digitaal meebewegen, bewustwording. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Er is ook geen draaiboek voor. Een complexe uitdaging in een tijd waarin we opnieuw aan het uitvinden zijn hoe we ons werk gaan organiseren en daarbij de winkel gewoon draaiende houden. Wat mij wel opvalt is dat alles belangrijk en urgent lijkt. Voeren we wel voldoende het gesprek met elkaar wat echt belangrijk en urgent is? Ook in relatie tot de doelstellingen van de organisatie. Sommige zaken zijn wel belangrijk maar niet urgent. Dit vergt planning, het maken van afspraken én je hier dan aan houden.

Goed organiseren

Het is van belang om zaken goed te organiseren. Op individueel niveau, maar ook op organisatieniveau. Het opzetten van een professionele projectenorganisatie helpt hierbij. Ik zie vaak nog dat er onduidelijkheid bestaat in de verwachtingen. En dat de lijn tussen een project en dagelijkse werkzaamheden soms heel dun is. Aan de voorkant is er volgens mij veel winst te behalen door met iedereen betere afspraken te maken over het (grotere) doel van het project, de verwachtingen, hoe belangrijk dit project is en de inspanningen die dit met zich meebrengt. Dat betekent ook dat je sommige dingen misschien niet kan doen. Dingen die ook urgent zijn, maar misschien minder belangrijk. 

Een goede balans vinden

Als informatiemanager zit je altijd tussen de business en IT, dus weet je wat er aan beide kanten speelt. Gezien de ambities en de druk die we ons zelf opleggen is dat heel veel. Hoe gaat dit goed samen? Hoe vind je hierin de juiste balans? Het eerdergenoemde onderzoek triggerde mij in ieder geval om in je eigen organisatie meer stil te staan bij de echte prioriteiten en (hogere) doelen van de organisatie. En deze ook echt uit te dragen zodat iedereen zijn/haar werkzaamheden kan koppelen aan de prioriteiten en doelen van de organisatie. Vanuit daar kan je tot nieuwe inzichten komen en hopelijk een betere balans krijgen tussen belangrijke, minder-belangrijke, urgente en niet-urgente zaken. Zorg ook dat je tijd overhoudt om je bezig te houden alle op handen zijnde ontwikkelingen. Want in deze tijd met ontwikkelingen rond Cloud, Security en Data kan je natuurlijk niet achter blijven…

Eens vrijblijvend sparren over de ontwikkelingen of het opzetten van data governance? Ik kom graag langs voor een kop koffie! 

 

 

 

Reinoud Plantinga

 

 

Contact

Telefoon: 088-8883000

E-mail: info@thorbecke.nl

 

 

Volg ons via

 

 

 

Terug naar

Missie van Thorbecke

Door daadkracht én in samenwerking

publieke organisaties verder brengen

 

 

Thorbecke Nieuwsbrief

 

Contact

088-8883000
info@thorbecke.nl