‘Mise en place’ 

Door: Remco van der Wees, senior adviseur informatiemanagement

Publicatie datum: 29 september 2021 13:14
Onlangs plaatsten we op LinkedIn een poll met de volgende stelling: "Voor datagedreven werken heb je een datawarehouse nodig". Voordat je verder leest, wat zou jij hier op antwoorden?

Meningen verdeeld

Uit onze poll kwam naar voren dat de meningen over de noodzaak van een datawarehouse verdeeld zijn. Wat is een datawarehouse ook alweer? Er zijn veel verschillende definities voor een datawarehouse. Maar in essentie komt het erop neer dat  een datawarehouse een gegevensopslag is voor gegevens, afkomstig uit verschillende bronnen, die in een bruikbare vorm beschikbaar worden gemaakt. 


Bron: poll Thorbecke LinkedIn

Gegevens direct bruikbaar

Een datawarehouse heeft meerdere voordelen. Bijvoorbeeld de opslag van historische gegevens, één centrale bron voor gegevens, één waarheid, integratie van je gegevens etc.. Ik wil echter één voordeel specifiek belichten. En dat is dat gegevens in een datawarehouse zo worden opgeslagen dat deze direct bruikbaar zijn. Daarmee zijn de gegevens direct te gebruiken voor bijvoorbeeld data-analyse of gebruik in dashboards. 

Mise en place

Ik noem een datawarehouse daarom wel eens de mise en place van je data. De mise en place is de voorbereiding die de keuken in een restaurant voor de opening doet, zoals het snijden van de ingrediënten, de vis schoonmaken, het vlees voorbraden of de sauzen maken. Deze voorbereiding zorgt ervoor dat de gerechten snel op tafel staan. Hetzelfde gaat ook op voor het werken met data als ‘de ingrediënten’ voor bijvoorbeeld je besluitvorming. Het voorbereiden van de data kan zo bestaan uit het integreren van gegevens uit verschillende bronnen, de datakwaliteit op orde brengen of het modeleren van de data. 

Tijd besparen

In veel "dataprojecten" zie je dat het verzamelen en geschikt maken van de benodigde gegevens vaak al snel zo'n 70-80% van de totale doorlooptijd bedraagt. Een datawarehouse kan helpen om deze doorlooptijd veel korter te maken. In de praktijk kan dit een groot verschil maken, zeker wanneer er een snel antwoord op een vraagstuk nodig is. In veel gemeentelijke organisaties kan een datawarehouse daarom een goed middel zijn om het gebruik van gegevens in de besluitvorming te bevorderen. En zo te zorgen voor een versnelling en bredere inzet van datagedreven werken. Zorg daarbij wel dat je vooraf een goed beeld hebt wat je wil bereiken met datagedreven werken en welke rol een datawarehouse daarin zou moeten hebben. De keuze van het juiste type datawarehouse en een passende inrichting is daarbij ook van belang. Ook hierbij geldt dat een goede voorbereiding het halve werk is.

Tot slot

Helaas is er ook veel negatieve beeldvorming rondom datawarehouses. Er zijn genoeg voorbeelden waarbij de bouw van een datawarehouse een geldverslindend project is geworden zonder het gewenste resultaat. Weet daarbij dat er tegenwoordig hele mooie moderne datawarehouse oplossingen bestaan die je kunnen helpen om redelijk laagdrempelig een datawarehouse te ontwikkelen! En wil je eens samen van gedachten wisselen over datawarehouses? Of datagedreven werken? Laat het me gerust weten.

 

 

 

Remco van der Wees

 

 

Contact

Telefoon: 088-8883000

E-mail: info@thorbecke.nl

 

 

Volg ons via

 

 

 

Terug naar

Missie van Thorbecke

Door daadkracht én in samenwerking

publieke organisaties verder brengen

 

 

Thorbecke Nieuwsbrief

 

Contact

088-8883000
info@thorbecke.nl