Hoe start je met datagedreven werken?

Door: Remco van der Wees, senior adviseur informatiemanagement

Publicatiedatum: 14 april 2021 11:35
Hoe start je met datagedreven werken? Wellicht herken je deze vraag uit je eigen organisatie. Er zijn misschien zelfs al wat projecten uitgevoerd waarbij mooie resultaten zijn geboekt. Het mooie dashboard of die handige monitor zorgt voor enthousiasme in de organisatie en de roep om meer gebruik te maken van data.

Goed organiseren

Fantastisch dat enthousiasme! Alleen hoe gaan we dat organiseren? Wat vaak blijkt is dat het zetten van de eerste stappen in datagedreven werken wel lukt. Er wordt een project opgetuigd waarbij we eerst de wensen voor het eindproduct in kaart brengen. Vervolgens gaan we aan de slag om data te verzamelen en geschikt te maken voor gebruik. Daarna bouwen we het eindproduct. Na enkele releases met elkaar te hebben besproken, komen we tot het eindproduct en nemen we dit in gebruik. Hierna komen al snel vervolgvragen. Kan dit ook worden toegevoegd of kan dat worden aangepast? Wie gaat dat doen? Hoe is het beheer eigenlijk belegd? 

De juiste borging

Wie start met datagedreven werken zal waarschijnlijk snel merken dat er veel bij komt kijken om het goed te organiseren en te borgen in de organisatie. Wanneer dit niet goed wordt gedaan, zal het oorspronkelijke enthousiasme al snel verwateren. En misschien zelfs wel omslaan naar enige frustratie. Om datagedreven werken goed te organiseren én in te bedden in de organisatie helpt het om een datastrategie op te stellen. Hierin beschrijf je de doelstellingen van datagedreven werken en beschrijf je hoe je deze gaat realiseren. Door deze uit te werken in een roadmap worden de te nemen stappen inzichtelijk en concreet gemaakt.  

Thorbecke datastrategie model

Voor het opstellen van een datastrategie maken we bij Thorbecke gebruik van het Thorbecke datastrategie model. Dit model is een hulpmiddel om te zorgen dat alle facetten die komen kijken bij het ontwikkelen van datagedreven werken in de organisatie worden meegenomen. Vanuit verschillende perspectieven wordt naar de huidige en toekomstige organisatie gekeken om zo te bepalen welke verandering hier voor nodig is. Het waarom staat hierbij steeds centraal.

Datastrategie model

Koppeling met gegevensmanagement

Wat uniek is aan het Thorbecke datastrategie model is de nadrukkelijke koppeling met gegevensmanagement. We zien dat het goed inrichten van gegevensmanagement vaak een belangrijke succesfactor is voor datagedreven werken. Er is een grote overlap met het inrichten van de organisatorische kant van datagedreven werken, de zorg om de datakwaliteit op orde te brengen en bijvoorbeeld het borgen van maatregelen voor het voldoen aan privacywetgeving. Instrumenten op het gebied van gegevensmanagement, zoals onze nulmeting gegevensmanagement, zijn hierbij een goed hulpmiddel.

Datastrategie uitwerken

Met het uitwerken van een datastrategie met het Thorbecke datastrategiemodel zet je als organisatie de juiste stappen om datagedreven werken goed te organiseren. En te borgen in de organisatie. Door de afstemming met de inrichting van gegevensmanagement zorg je voor een goede basis om hier als organisatie in te groeien. Nu is het ontwikkelen van datagedreven werken natuurlijk niet iets wat je op een namiddag doet. Het is een ontwikkelpad. We zeggen daarbij vaak: Denk groot, start klein. Daaraan zou ik willen toevoegen: wees voorbereid! Het kon wel eens een succes worden!
 
Wil je meer weten over datagedreven werken of het ontwikkelen van een datastrategie? Ik wissel graag eens samen van gedachten. 

 

 

 

Remco van der Wees

Remco van der Wees

 

 

Contact

Telefoon: 088-8883000

E-mail: info@thorbecke.nl

 

 

 

Volg ons via

 

 

 

Terug naar

Missie van Thorbecke

Door daadkracht én in samenwerking

publieke organisaties verder brengen

 

 

Thorbecke Nieuwsbrief

 

Contact

088-8883000
info@thorbecke.nl