Een dag op pad met taxateur Pim Sacré

Door: Maarten-Jan Evers, manager vastgoedtaxaties

Publicatie datum: 13 februari 2024 15:23

In een ver verleden was ik taxateur niet-woningen voor de Wet WOZ. In die tijd bezocht ik duizenden panden in de Noordelijke provincies. We taxeerden alle panden nog handmatig, de automatisering van rond het jaar 2000 was nog niet zover dat we van elektronische middelen gebruik konden maken. Ervaring met opnames had ik al, maar ik was benieuwd hoe onze taxateurs het tegenwoordig aanpakken en daarom vroeg ik mijn collega Pim Sacré of ik een dagje met hem mee kon lopen. 

Hoe ga je van start? 

We meldden ons vroeg bij een gemeentehuis in het midden van het land. Het gemeentehuis bestond uit meerdere panden waardoor een opname wel een ochtend zou duren. Voor mij een ideale gelegenheid om eens mee te kijken. Het lukte niet meteen om contact te krijgen met de verantwoordelijke van de gemeente waardoor wij eerst een tijdje bezig waren de ingang te vinden die op dit vroege tijdstip open zou zijn. Uiteindelijk lukte het ons om binnen te komen en werden we warm onthaald door de beheerder. We regelden formaliteiten, zoals het tekenen voor de sleutels die we meekregen en stemden onze plannen af. Daarna waren we vrij om te gaan en staan waar we wilden. 

 

Digitale middelen

Pim werkt graag methodisch van beneden naar boven. We startten daarom op de begane grond en liepen door de raadszaal naar het oude gedeelte van het pand. Hierin waren veel kleinere ruimtes die ingericht waren als vergaderzaal maar we troffen er ook de trouwzaal, een grote kelder en de voormalige raadszaal aan. Een indrukwekkend pand. Pim noteerde al zijn bevindingen in de tablet die hij meegenomen had. Online worden daarmee alle kenmerken van het pand genoteerd waardoor geen gegevens verloren gaan. Terwijl hij ook foto’s maakte met de tablet liet hij me zien hoe deze direct geüpload werden bij het juiste object. Geweldig! In mijn tijd moest ik nog foto’s maken met een digitale camera met daarin een floppy disk. De ruimte was beperkt tot circa 20 foto’s waardoor ik erg zuinig moest zijn met het vastleggen van panden. Bovendien was ik ’s avonds thuis druk bezig om de foto’s om te nummeren zodat deze later gekoppeld konden worden aan het correcte object. Dit is in de huidige tijd toch wel veel makkelijker! Doordat alles online staat is het rapport, op de waarde na, direct klaar voor de taxateur.  

Op zoek naar bunkers 

Tijdens de opname moesten we ook een drietal bunkers taxeren. Hiervoor was de bos sleutels bedoeld, daarmee zouden we toegang moeten krijgen tot deze panden. De gemeente zelf wist eigenlijk niet meer dat er drie bunkers waren. We moesten dus op zoek. Twee bunkers konden we vrij snel vinden in de tuin van het gemeentehuis. Helaas paste geen enkele sleutel, ook niet nadat we hulp ingeroepen hadden. Een deur bleek zelfs gebarricadeerd door een blok beton. We kregen de mededeling dat ze desnoods een shovel konden laten komen om het blok aan de kant te schuiven. Door criminele activiteiten in de bunker was deze voorgoed afgesloten. Pim wil per sé de binnenkant bekijken van de panden die hij taxeert. Dit bleek een uitzondering te zijn. En met goede reden, de gemeente beschikte nog over foto’s van de binnenzijde zodat hij toch een goede indruk kon krijgen. De derde bunker bleef echter onvindbaar. We zetten het daarom op een flinke zoektocht en vonden uiteindelijk een beluchtingspijp op een heuvel in een bosschage. Gevonden! Ondanks dat we ook deze bunker niet konden betreden was de opname succesvol. Alle panden waren in beeld en alle ruimtes bezocht.   

Hoe rond je de taxatie af? 

We leverden alle sleutels weer in en namen afscheid van de medewerkers. Pim werkte de laatste administratie bij in de tablet en daarmee was deze opname afgerond. Net als vroeger is het contact met de beheerder en de medewerkers het leukst. Dat geeft echt plezier in je werk. Het bezoeken van dergelijke, bijzondere panden geeft de taxateur de unieke mogelijkheid binnen te kijken. Hierdoor krijg je veel ervaring met panden en hoe deze in elkaar zitten. Een mooie ochtend waaruit maar weer eens blijkt dat het vak, op alle elektronische middelen na, nog steeds hetzelfde is. 

 

Maarten-Jan Evers

 

 

Contact

Telefoon: 088-8883000

E-mail: info@thorbecke.nl

 

 

Volg ons via

 

 

 

Terug naar

Missie van Thorbecke

Door daadkracht én in samenwerking

publieke organisaties verder brengen

 

 

Thorbecke Nieuwsbrief

 

Contact

088-8883000
info@thorbecke.nl