Datagedreven werken. Kip of het ei?

Door: Remco van der Wees, senior adviseur informatiemanagement

Publicatiedatum: 10 november 2020 09:31
Als adviseur spreek ik veel met gemeenten en andere publieke organisaties. Steeds vaker gaat het in die gesprekken over datagedreven werken. Veel organisaties hebben in hun plannen opgenomen dat ze hier wat mee willen gaan doen. Wanneer ik in zo'n gesprek vraag wat ze willen bereiken met datagedreven werken dan krijg ik vaak een antwoord in de trant van ‘we willen onze data beter benutten’. Als we het dan hebben over hoe ze dat willen doen dan het gaat vaak over het ontwikkelen van dashboards… 

Een helder beeld vormen

Deze antwoorden laten mij als eerste zien dat organisaties nog niet altijd een helder beeld hebben bij wat datagedreven werken is of misschien beter gezegd, wat het kan zijn. Het tweede wat me opvalt is dat het middel (datagedreven werken) bijna het doel wordt. Als je vanuit de theorie kijkt naar datagedreven werken dan gaat dit over het zoeken naar nieuwe inzichten in de data en deze inzichten te vertalen in nieuwe of verbeterde diensten. In de praktijk zie ik echter dat de definitie van datagedreven werken vaak veel breder wordt gezien. Het lijkt meer een soort containerbegrip te zijn voor ‘we willen iets doen met onze data’. Of het nu gaat over het opzetten van een dashboard of over het inzetten van slimme artificial intelligence oplossingen. De brede betekenis die in de praktijk aan de term datagedreven wordt gegeven, maakt het soms lastig om het gesprek erover te voeren. Het is dan ook iedere keer weer belangrijk om er met elkaar een gedeeld beeld te vormen en daarmee een wederzijds begrip. 

Wat wil je bereiken met datagedreven werken?

Wat ik in de praktijk merk, is dat veel mensen dit een hele lastige vraag vinden. Zelfs wanneer er een gedeelde definitie is van wat datagedreven werken is. Soms lijkt het een beetje een kip-ei probleem te zijn. Medewerkers aan de businesskant zijn vaak onvoldoende bekend met wat er allemaal mogelijk is En aan de andere kant hebben medewerkers met de benodigde technische kennis weer onvoldoende inzicht in de business en hoe datagedreven werken ze zou kunnen helpen. Hier lijkt het dan soms ook te stokken. Een betere vraag zou misschien zijn: wat wil je bereiken? Immers, datagedreven werken is een middel en geen doel. Bij het analyseren van deze vraag kan kun je, door het inschakelen van bijvoorbeeld een datascientist, onderzoeken hoe data kan helpen bij het beantwoorden van de vraag en misschien ook wel bij de oplossing.

Wat kun je al wel doen om datagedreven werken als middel in te zetten?

Je wilt voorkomen dat je tegen allerlei problemen aanloopt als je de data wil gebruiken bij het oplossen van een vraagstuk. Denk aan problemen als: hoe krijgen we toegang tot de data van een cloud applicatie? En dat dan blijkt dat de datakwaliteit niet op orde is of de benodigde historische data niet beschikbaar blijkt te zijn… Als je dit soort obstakels dan nog moet oplossen, frustreer je daarmee mogelijk het oplossen van het werkelijke probleem. 

De basis op orde met een goede datastrategie

Of je nu een grote of een kleine gemeente bent. En of je nu wel of niet ambitieus en innovatief bent op het gebied van datagedreven werken. Het is hoe dan ook belangrijk om te zorgen dat je goed voorbereid bent en de basis op orde hebt. Een goede manier om te starten met het op orde brengen van de basis is door het opstellen van een datastrategie. Voorbeelden van onderdelen van de datastrategie zijn:

  • Hoe ga je data beschikbaar maken en zorg je dat deze van goede kwaliteit is?
  • Welke kennis en vaardigheden hebben we nodig?
  • Hoe richten we processen in rondom bijvoorbeeld het waarborgen van de privacy en het ethisch toetsen van data gebaseerde diensten?

Samen aan de slag

Wil je meer weten over datagedreven werken of het ontwikkelen van een datastrategie? Ik wissel graag eens samen van gedachten.

 

 

 

Remco van der Wees

 

 

Contact

Telefoon: 088-8883000

E-mail: info@thorbecke.nl

 

 

Volg ons via

 

 

 

Terug naar

Missie van Thorbecke

Door daadkracht én in samenwerking

publieke organisaties verder brengen

 

 

Thorbecke Nieuwsbrief

 

Contact

088-8883000
info@thorbecke.nl