Data en privacy. Een onlosmakelijk geheel

Door: Remco van der Wees, senior adviseur informatiemanagement

Publicatie datum: 18 mei 2022 09:34
Binnen veel organisaties staat datagedreven werken hoog op de agenda. We zien daarbij verschillende aanpakken. De één gaat direct hard aan de slag om met makkelijk te verkrijgen tools data te ontsluiten en dataproducten te ontwikkelen, de ander gaat eerst uitgebreid een visie en strategie ontwikkelen. Welke benadering je ook kiest er zijn wel wat zaken waar je direct vanaf de start rekening mee moet houden. Een onderwerp dat ik er graag uitlicht is: privacy. 

Data “verzamelwoede”

Hoe ga je om met de persoonsgegevens in het datagedreven werken? En hoe borg je de privacy van de inwoners van je gemeente? Data-analisten zijn vaak geneigd om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen. Meer data levert toch altijd meer informatie en biedt je meer mogelijkheden. Hier zit uiteraard een kern van waarheid in, maar helaas leeft deze “verzamelwoede” vaak op gespannen voet met de privacy. Het is dus goed om hier duidelijke kaders in te hanteren, zodat de privacy van de inwoners is geborgd.

Toepassing versus doel

Een eerste insteek zou kunnen zijn om kritisch te kijken naar welke gegevens echt nodig zijn om tot de gewenste inzichten te komen. De verzameling van gegevens zou moeten passen bij het doel. Is je doel bijvoorbeeld het maken van beleid, bedenk dan dat het vaak niet nodig is om dan op persoons- of adresniveau gegevens te bewaren. Beleid maak je tenslotte niet alleen voor die meneer Jansen op de Kerklaan, maar voor een grotere groep inwoners. Het is dan vaak helemaal niet nodig om de gegevens op persoons- of adresniveau te verzamelen. Het is voldoende om dit op wijk of buurtniveau te doen. Naast deze data-aggregatie zijn er, afhankelijk van de context, ook andere maatregelen die je kan nemen, denk daarbij aan anonimiseren of pseudonimiseren. 

Data-governance

Vanuit Thorbecke werken we met een datastrategie model. Eén van de onderwerpen die we behandelen bij het opstellen van een datastrategie is de data-governance. Daarin kijken we onder andere naar de inrichting van de processen rondom het verzamelen en gebruiken van data, de rollen en verantwoordelijkheden, maar ook naar privacy en de ethische aspecten. Het is van belang om tenminste heldere afspraken te hebben over de taken en verantwoordelijkheden. Wanneer hier geen duidelijkheid over is, loop je de kans dat iedereen denkt dat iemand anders dat wel op zal pakken en is er mogelijk te weinig aandacht voor. Met de juiste afspraken en naleving daarvan zorg je voor een verantwoorde omgang met persoonsgebonden gegevens.

Meer weten over het inrichten van de data-governance of specifiek privacy bij datagedreven werken? Ik ga graag met je in gesprek!

 

 

 

 

Remco van der Wees

 

 

Contact

Telefoon: 088-8883000

E-mail: info@thorbecke.nl

 

 

Volg ons via

 

 

 

Terug naar

Missie van Thorbecke

Door daadkracht én in samenwerking

publieke organisaties verder brengen

 

 

Thorbecke Nieuwsbrief

 

Contact

088-8883000
info@thorbecke.nl