Begin met het opstellen van een datastrategie. Ook als kleine gemeente!

Door: Remco van der Wees, senior adviseur informatiemanagement

Publicatie datum: 30 juni 2021 11:34
In de vorige nieuwsbrief Informatiemanagement schreef ik over hoe te starten met datagedreven werken. Een vraagstuk dat bij veel gemeenten speelt. Om datagedreven werken goed te organiseren en in te bedden in de organisatie helpt het om een datastrategie op te stellen. Hierin worden de doelstellingen van datagedreven werken duidelijk gemaakt en geef je aan hoe je deze wilt gaan realiseren. Nu vraag je je misschien wel af of er een verschil is tussen het uitwerken van een datastrategie voor een grote of kleine gemeente? Het antwoord hierop is zowel ja als nee.

Verschil mag er zijn

In principe zijn de stappen die je als kleine gemeente moet zetten om datagedreven werken te organiseren hetzelfde als bij een grotere gemeente. Het begint al bij het nadenken over wat je met datagedreven werken wil bereiken. Vervolgens ga je systematisch aan de slag met het invullen van hoe je dat gaat doen. Het ontwikkelen van een datastrategie lijkt misschien een grote investering in tijd te vragen. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Het levert bovendien ook veel op. Het is namelijk ook een middel om in gesprek te gaan met de organisatie en een gedeeld beeld te creëren over de toekomst van datagedreven werken en de beoogde doelen.

 
Dit is een stap die goed kan helpen om een breed draagvlak te krijgen. Datagedreven werken is een nieuwe manier van werken en er bestaat vaak nog veel onbekendheid bij medewerkers. De reis is wat dat betreft soms net zo belangrijk als de bestemming.

Het verschil zit hem in de keuzes die je maakt

In het hoe zie je eigenlijk pas verschillen ontstaan tussen een grote en kleine gemeente. Per onderwerp zijn in de uitwerking van het datastrategiemodel vele keuzes te maken. Een kleine gemeente zal hierin waarschijnlijk andere keuzes maken dan een grote gemeente. Een goed voorbeeld hiervan is de keuze voor het wel of niet opzetten van een datawarehouse. Hoewel een datawarehouse voordelen heeft, zijn er ook goed bruikbare alternatieven op de markt beschikbaar.  Ook zonder een datawarehouse is het daarmee mogelijk om data op een goede manier te ontsluiten en te gebruiken. Zonder een complex traject met het bouwen en beheren van een datawarehouse. 
Een andere manier die we zien is het zoeken van samenwerking. Door als kleinere gemeente samenwerking te zoeken met andere gemeenten, kan je bijvoorbeeld gebruik maken van elkaars faciliteiten en capaciteit.

Eerst denken dan doen

Door vooraf goed na te denken over je datastrategie, zorg je ervoor dat je heldere kaders hebt op basis waarvan je keuzes kan gaan maken. Dit zorgt ervoor dat je bewustere keuzes kunt maken die passen bij de ambitie en mogelijkheden die je als organisatie hebt. Of je nu groot of wat kleiner bent.

Samen aan de slag

Wil je meer weten over datagedreven werken of het ontwikkelen van een datastrategie? Ik wissel graag eens samen van gedachten.

 

 

 

Remco van der Wees

 

 

Contact

Telefoon: 088-8883000

E-mail: info@thorbecke.nl

 

 

Volg ons via

 

 

 

Terug naar

Missie van Thorbecke

Door daadkracht én in samenwerking

publieke organisaties verder brengen

 

 

Thorbecke Nieuwsbrief

 

Contact

088-8883000
info@thorbecke.nl